YDS Nedir? YDS Kimlere Yönelik Bir Sınavdır? YDS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

YDS belirli özellikleri sağlayan kişilerin girebildiği bir sınav sistemidir. Sınavın tam açılımı Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı olarak karşımıza çıkmaktadır. YDS, ÖSYM sistemi tarafından hazırlanıp yapılan bir sınav sistemidir. Bu sınav bir yıl içerisinde 2 kez yapılmaktadır. Sınav sonucunda kazanılan başarı puanı pek şekilde kullanılabilmektedir.

YDS sınavında elde edilen puan birçok açıdan işe yaramaktadır. Öncelikle bu sınavda kazanılan puanı yüksek lisans, doçentlik ve lisans sınavlarında kullanmak mümkündür. Aynı zamanda başarı puanı KPSS A grubu öğretmenlik sınavı için de kullanılabilmektedir. Ek olarak yurt dışında eğitim gören kişilerin de Türkiye’de kamu alanında iş bulabilmesi için YDS gereklidir. YDS sınavı sonucunda yurt dışında eğitim gören kişi kamu alanında iş sahibi olabilir.

YDS’ ye katılan adaylar arasından pek çok farklı amaç mevcuttur. Bu sınava katılan ve belirli bir başarıya ulaşan adaylar istekleri üzerine kamu personeli olarak dil tazminatı alabilirler. Ve aynı zamanda üniversitede hazırlık atlamak isteyenler adaylar yine YDS’ye başvurabilirler. Son olarak bunlar haricinde özel amaçlar için de YDS’ye katılmak mümkündür. YDS’ye katılan bir kişi öz geçmişe eklemek için de sınava aday olabilmektedir.

YDS sınavı birçok farklı dilde gerçekleştirilmektedir. Bunlar arasında en çok ilgi gören İngilizce dil sınavıdır. Bunun yanında YDS Almanca, Rusça, Arapça, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Farsça ve Bulgarca gibi pek çok dil üzerinden yapılmaktadır. Bu diller içerisinde en çok katılım sağlanan ve rekabet olan dil İngilizce olarak karşımıza çıkmaktadır.

YDS’ye Kimler Girebilir?

YDS adayı olabilmek için eğitim konusunda yeterlilik bilgisi bulunmamaktadır. Fakat eğer YDS adayı lise mezunu değil ise bu sınavda elde ettiği puanı kullanamamaktadır. Bu şartlar Türk uyruklu YDS adayları için geçerlidir. YDS adayı Türk uyruklu değil ise eğitim şartları değişiklik göstermektedir. Yabancı uyruklu sınav adayının Türkiye’de lise son sınıfta okuması veya onun dengi okullarda okuması mecburiyeti bulunmaktadır.

Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Sınava girmek isteyen gerekli özellikleri bulunduran herkes bu sınava aday olabilmektedir. Aynı zamanda lisans programı son sınıf ve ondan bir önceki sınıf öğrencileri de YDS’ye dahil olabilmektedir. Ek olarak tıp ve diş hekimliği alanında uzmanlık isteyen kişiler de YDS sınavına girebilmektedir.

Söz konusu sınava sözleşmeli olarak atanmak isteyen mütercim ve tercümanların da katılması mümkündür. Aynı zamanda bu alanda çözümleyici ve programcılar da aday kategorisine girebilecek kişiler olarak bilinmektedir. Tüm bu kişiler YDS adayı olabilir ve bu sayede sınava girmeleri mümkün bir hale gelmektedir.

YDS’ye Nasıl Başvurulur?

YDS’ye katılmak isteyen adaylar bunu farklı yollar aracılığı ile gerçekleştirebilirler. Sınav adayı isterse sınava giriş başvurusunu elektronik ortam üzerinden yapabilir. Yani kişinin ÖSYM’ye ait sınav başvuru sitesinden yapmış olacağı sınav giriş başvurusu sınav için geçerli olacaktır. Ek olarak ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından da elektronik ortam üzerinden başvuru yapmak geçerli olacaktır.

Sınava katılmak isteyenler bu yol dışında farklı bir da izleyebilirler. Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı’na girmek isteyenler ÖSYM Başvuru Merkezine giderek de başvuru gerçekleştirebilirler. ÖSYM Merkezine gitmeyi tercih eden adayların yanında kimlik aslını bulundurmaları şarttır.

YDS Süresi Kaç Saattir?

Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı 180 dakika (3 saat) sürmektedir. Adayların bu süre içerisinde sınavı bitirmeleri gerekmektedir. Sınava giren YDS adayların sınav başladıktan sonra bazı sürelerde sınavdan çıkamamaktadır. Bu süreler sınav başladıktan ilk 135 dakika sonra ve sınav bitmeden son 15 dakika olarak bilinmektedir.

YDS sınavı süresince (180 dakika boyunca) sınav salonundan çıkan hiçbir aday sınav salonuna geri dönemez. Yukarıda sınav çıkılamaz diye belirtilen sürelerde aday sınav salonunu terk ederse sınavı iptal olur. Yani sınavın ilk 135 dakikası ve son 15 dakikası sınav salonundan çıkan her adayın sınavı geçersiz olarak bilinmektedir.

YDS Kaç Sorudan Oluşmaktadır?

Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı tümüyle 80 soruluk bir sınavdır. Sınavda yer alan diller YDS/1 ve YDS/2 olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu iki sınav da ÖSYM sistemine bağlı olmakla beraber farklı dönemlerde gerçekleşmektedir. YDS/1 bölümünde yer alan diller şunlardır:

  • İngilizce
  • Boşnakça
  • Arapça
  • Arnavutça
  • Çince
  • Danimarka’ca
  • Lehçe
  • Ukraynaca
  • Gürcüce
  • Rumence
  • Almanca
  • Korece
  • Ermenice
  • Macarca
  • Portekizce
  • Hollandaca
  • Rusça
  • Fransızca

YDS/2 bölümünde bulunan diller ise şunlardır:

  • Almanca
  • Arapça
  • Fransızca
  • Rusça
  • İngilizce

 

YDS Hangi Konulardan Meydana Gelmektedir?

Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı beş farklı seçenekten meydana gelen çoktan seçmeli bir sınavdır. Sınavda dile yönelik konuşma, yazma ve dinleme tarzı sorular bulunmamaktadır. Soruların tamamı okuma ve okuduğunu anlama üzerine olarak adayın dil becerisini ölçmektedir. Sınav sorularında kullanılan dil yapısı akademiktir.

YDS’de kelime, gramer, cümle tamamlama, paragraf tamamlama ve cümlenin akışını bozan cümleyi bulma gibi konular tüm dillerde temeldir. Yabancı Dil Bilgisi Sınavı soruları sınavda kullanılan dile göre farklılık göstermektedir. Yani İngilizce ve Almanca sınavına ait soruların konuları değişiklik göstermektedir.

YDS İngilizce sınavındaki konular; kelime (phrasal verb), dil bilgisi (tense-preposition), cloze test, yakın anlamlı cümle, cümle tamamlama, paragraf, çeviri, diyalog tamamlama, paragraf tamamlama ve anlatım bütünlüğünü bozan cümle soruları şeklindedir. Bu konuların sorulara dağılımı eşit olmamakla birlikte birbirine yakındır.

YDS Nasıl Hazırlanılmalıdır?

Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı sorularını anlamak ve çözmek için akademik düzeye yakın bir yabancı dile sahip olmak gerekmektedir. Çünkü sınavda yer alan soruların tamamı akademik bir dille yazılıp sorulmuştur. Sınavda İngilizce bölümünü çözecek adayların en az B1 seviyede olmaları beklenmektedir. Fakat bu seviye sınav sadece birkaç bölümünde yeterli olacaktır.

Sınava girecek tüm adaylarda aranan ve beklenen özellik iyi bir kelime ve dil bilgisinin yanında okuduğunu iyi anlamaktır. Bu üç özelliği birleştirerek kullanılabilen sınav YDS adayı sınavda başarılı olacaktır. Bunun sonucunda da iyi bir başarı puanına sahip olarak hedeflerine ulaşacaktır.

YDS sınavı için kelime ve dilbilgisi oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunlardan kelime bilgisi bölümü için ezber yapmak sınava hazırlanan adaya avantaj sağlayacaktır. Kişi kelime ezberi yaparken bunu sık sık tekrar etmeli ve sözlüklerden yararlanarak çeviri yapmalıdır. Bu sayede bu süreç sınava hazırlanan kişiye pratiklik kazandırır ve akılda kalıcılık sağlar.

Söz konusu olan sınava hazırlanan aday her gün düzenli bir şekilde kitap okumalıdır. Bu sayede okuduğunu anlayabilir ve soruları daha kolay kavrar. Aynı zamanda adayın sınava hazırlandığı dilde kitap okuması onu kelime dağarcığı açısından da güçlendirmektedir. Hem hız hem de bilgi kazandıracak bu yöntem YDS adayları için oldukça etkili bir yöntemdir.

YDS sınavına hazırlanan aday geçmişte çıkan soruları çözmelidir. Bu yöntem tüm sınav türlerinde kullanılan ve etkili olan bir yöntemdir. Kişi geçmişte çıkan YDS sorularını çözerek soru ve soru tiplerine aşina olacaktır. Bu sayede sınav esnasında soruları daha kolay ve pratik bir şekilde çözmek mümkün bir hale gelecektir.

Bu duyuru 452 defa okundu.
4 Ocak 2023

Sizin için seçtiklerimiz

1.620,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 648.00TL ✕ 3 Taksit

1.620,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 648.00TL ✕ 3 Taksit

5.990,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 2,396.00TL ✕ 3 Taksit

1.620,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 648.00TL ✕ 3 Taksit

1.620,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 648.00TL ✕ 3 Taksit

399,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 159.60TL ✕ 3 Taksit