ÖABT’ye Nasıl Çalışılır? ÖABT’ye Nereden Başlanmalıdır?
ÖABT, öğretmen adayları için yapılan üst düzey bir sınavdır. Bu sınav öğretmen adaylarının alanlarına göre hazırlanmaktadır. Ancak yine de sıkı bir çalışma gerektirir. Çünkü ayırt edici alan soruları çıktığı için bu soruların olabildiğince kaçırılmaması gerekmektedir. Diğer sınavlardan biraz farklı olan bu sınava nerden çalışmaya başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bilgi birikimini ölçen bu sınav öğretmen adayının üniversitede öğrenimini gördüğü derslerini konu almaktadır.
Dolayısıyla öğretmenlik bölümünü tamamladıysanız 4 yılın toplam bilgi birikimini ölçen bu sınavla karşı karşıyasınız demektir. Dolayısıyla 4 yıl boyunca unuttuğunuz bazı bilgiler de kaçınılmaz olacaktır. ÖABT’nin temel amacı bölümle ilgili baştan sona kadar belli başlı sorularla öğretmen adayının bilgisini ölçmektir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken temel unsur elbette üniversite eğitimi boyunca görülen konuları hatırlamaya çalışmak olacaktır. Bu yazıda sizlere ÖABT sınavına hazırlanırken zaman kaybetmeden nasıl çalışmanız gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz.
Bilgi Birikiminizi Ölçmek İçin Deneme Çözebilirsiniz
Üniversitede eğitimini gördüğünüz bölümdeki tüm konuları hatırlayamıyor olabilirsiniz. Hangi konularda eksik olduğunuzu tespit etmek için genel bir deneme testi çözebilirsiniz. Bu noktada hem unutmadığınız bilgileri hem de unutmuş olduğunuz bilgileri görmüş olacaksınız. Yalnız denemeyi çözerken dikkatli bir şekilde sorulara bakmanızı ve üzerinde durmanızı tavsiye ediyoruz.
Deneme sınavını bitirdikten hemen sonra kontrol ederek bilgilerinizin eksikliğini ve doğruluğunu tespit edebilirsiniz. Yanlış yaptığınız ve boş bıraktığınız soruları not alarak konularını bir kenara yazabilirsiniz. Bu konulara sonrasında bakarak hatırlayabilir ve bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. Konu eksikliğinizi gördükten sonra zaten bu eksikliği gidermeye çalışacaksınız. Tavsiyemiz, eğer hiç hatırlamadığınız ve daha önce pek aşina olmadığınızı düşündüğünüz konuların üzerinde biraz fazla durmanızdır. Böylece bir sonraki deneme sınavında net potansiyelinizin bir öncekinden daha iyi bir şekilde arttığını göreceksiniz.
Konu Çalışmak ve Üzerine Soru Çözmek
Deneme sınavının tespitini yaptıktan sonra not aldığınız konuları yardımcı bir kaynak üzerinden araştırabilirsiniz. İnternet, konu anlatımlı kitap ya da üniversiten edindiğiniz bir kitap olabilir. Konuyu detaylı bir şekilde çalışmak için ister kitap üzerinden ister videolar üzerinden bakabilirsiniz. Konu bazlı çalıştığınız zaman daha fazla aklınızda kalacaktır. Hatta çalışırken sadece okumak da yeterli olmayacağı için mutlaka not almalısınız.
Yazarak çalıştığınız notları son kez okuduktan sonra ve konuyu anladığınızdan emin olduktan sonra üzerine soru çözmelisiniz. Alanınızla ilgili edindiğiniz bir ÖABT soru bankası üzerinden çalıştığınız konuları çözebilirsiniz. Böylece konunun pekiştiğini ve zihninizde daha iyi bir yer edindiğini göreceksiniz. Yanlış çözdüğünüz sorular olduğunda bunları not alarak üzerinde çözmeye çalışmalısınız. Eğer çözemediyseniz alanında uzman kişilerden yardım almanız yanlışınızın doğrusunu daha iyi bir şekilde öğretecektir.
Temelinde Eksik Olduğunuzu Düşündüğünüz Konular İçin YKS Test Kitaplarını Çözebilirsiniz
ÖABT, alan bilgisi ölçen zorlayıcı bir sınav olmasına rağmen temelde bazı konularda eksik olduğunu düşünen ve zorlanan kişiler için YKS test kitapları iyi bir kaynak olabilir. Konular temelde YKS kitaplarıyla da ilgili olduğu için daha basit haliyle anlamak daha kolay olacaktır. Böylece ÖABT alan konusu daha iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra soru çözümü de basitleşerek konunun pekişmesi sağlanacaktır. Böylece konu eksikliğinizi ve konu pekiştirmeyi bu YKS test kitaplarıyla sağlayabilirsiniz.
Bol Miktarda Deneme Çözmek
Her ne kadar konu çalışsanız ve üzerine soru çözseniz de bunun ölçüle bilirliğini sağlayan en önemli şey denemelerdir. Denemeler çalışılan tüm konuları ölçerek net potansiyelini ortaya koyduğu için öğretmen adayları için önemli bir kaynaktır. Ayrıca soru kitaplarında sorular ne kadar kolay ve orta düzeyde çıkıyorsa denemelerde ayırt edici bir şekilde çıkmaktadır. Bu nedenle ÖABT sınavına hazırlanan birisi mutlaka denemeleri düzenli olarak çözmelidir. Soruları değişik versiyonlarla karşınıza çıkaran ÖABT denemeleri net potansiyelinizi ölçecektir.
Her hafta ya da haftada 2-3 deneme çözebilirsiniz. Günümüzde ÖABT için hazırlanan pek çok deneme kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynaklardan edinerek soru avlayarak ÖABT’ye her geçen gün kendinizi daha hazır hissedebilirsiniz. Unutmayın ki deneme sınavları gerçek sınava en yakın kaynaklardır. Bu nedenle deneme çözmenin bir kez daha önemini hatırlayabilirsiniz. Hatta potansiyelinizi daha iyi bir şekilde ölçmek için çözdüğünüz denemelerden sonra verileri not alabilirsiniz. Böylece gidişatınızı daha iyi bir şekilde görebilir ve değerlendirebilirsiniz.
Ders Çalışırken Zaman ve Stres Yönetimini Sağlama
ÖABT her alanda yer alan öğretmen adaylarına yönelik bir sınav olduğu için verimli bir çalışma gerektirmektedir. Bu süreçte günlük rutinler ve alışkanlıklar da oldukça önemlidir. Bu rutin ve alışkanlıklar sınava hazırlanma sürecini olumsuz bir şekilde etkilememelidir. Örneğin çok fazla dizi izlemek, sosyal medyada vakit geçirmek, müzik dinlemek ya da dışarda vakit geçirmek kişinin çalışma düzenini sarsabilecek alışkanlıklar arasındadır.
Bu nedenle bu tür alışkanlıklardan en azından sınava hazırlanma döneminde olabildiğince uzak kalmak faydalı olacaktır. Bu alışkanlıklar kişiyi oyalayarak zamanının boşa gitmesine neden olan unsurlardır. Bu alışkanlıklardan tamamen uzak kalmak da kişini yaşamını sıradanlaştırabilir. Ancak sınav söz konusu olduğu için ölçülü bir alışkanlık haline getirilmesi gerekmektedir. Böylece ÖABT’ye hazırlanan öğretmen adayı zamanını etkili bir şekilde yöneterek derslerine düzenli bir şekilde çalışabilecektir. Bu da onun stresle başa çıkmasında da etkili olacaktır. Çünkü oyalayıcı ve vakit kaybettiren alışkanlıklar kişinin farkında olmadan zamanını harcayacak ve ders çalışmasını etkileyecektir. Strese neden olan unsurlardan biri de zamanı etkili kullanamadan verimsiz bir şekilde çalışmaktır. Kişinin üretkenliğini ve disiplinini olumsuz etkileyen alışkanlıklardan uzak durulursa zaman ve stres yönetimi de en iyi şekilde sağlanmış olacaktır.
Ders Çalışma Planı Hazırlama
Konu çalışmak, soru çözmek, tekrar etmek ve deneme çözmek gibi sınavla alakalı olan tüm çalışmalar bir plan/program dahilinde yapılmalıdır. Diğer türlü devamlılığın sağlanması başarısız olabilir. Ders çalışma için haftada bazı günler belirlenmeli ve konular günlere bölünmelidir. Deneme de mutlaka ayrı bir günde yapılmalıdır.
Her gün ders çalışmak kişiyi sıkabileceği için motivasyonunu da belli bir süre sonra düşürebilir. Bu noktada haftada 1 gün kişi kendine bir mola verebilir. Bu günde kendini ödüllendirebilir ve ertesi gün derse daha hevesli ve motivasyonlu başlayabilir. Ancak kişinin yaşam rutinine göre bir ders çalışma programının hazırlanması verimlilik ve motivasyon açısından önemlidir. Bu nedenle rutini ve günlük ders çalışma kapasitesini göz önünde bulundurarak bir ders çalışma programı hazırlanmalıdır. Böylece çalışılan konuları daha iyi bir şekilde ayarlayabilir ve diğer konulara da düzenli bir şekilde çalışabilirsiniz.
Motivasyonu Yüksek Tutma
ÖABT sınavı düzenli ders çalışmayı gerektirdiği kadar motivasyonu da mutlaka gerektirmektedir. Özellikle de çevrenizde bu sınava negatif bakış açısıyla yorumlar dile getiren insanlardan en azından sınav döneminde görüşmeyi ertelemek faydalı olacaktır. Düzenli çalışmak, iradeyi korumak ve hedeflere daha iyi bir şekilde ulaşmak için pozitif etkileyecek insanlarla görüşmek sizlere iyi gelecektir.
Motivasyon ve irade ne kadar yüksek olursa başarı da o kadar yakın olacaktır. Özellikle de öğretmenlik yapmak istediğiniz şehir ya da okulu benimsemeniz için bir nesne alıp ders çalışma masanıza koyabilirsiniz. Bu sizi her ders çalışma sürecinde oldukça olumlu etkileyecek ve sıkılmadan ders çalışmanızı sağlayacaktır.