Hızlı Okumak İçin Neler Yapılmalıdır? Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?

Zaman kazandıran ve günlük hayatta pek çok fayda sağlayan hızlı okuma teknikleri özellikle de sınav adayları için önemlidir. Eğer kitap okurken ya da paragraf okurken odaklanamıyorsanız bu teknikleri öğrenmeniz oldukça faydalı olacaktır. Pek çok avantaj sağlayan hızlı okuma teknikleri için günümüzde kurslar yapılmaktadır.

Çoğu kişi, özellikle de sınav adayları, kitap okuma ya paragraf okuma konusunda bazı zorluklar yaşamaktadır. Bu zorluklar arasında dikkat dağınıklığı, okuduğunu anlayamama, önemli noktaları kaçırma ve hızlı okuyamama vardır. Bunların çözümü ise tekniklerin öğrenilmesiyle mümkün hale gelmiştir. Peki hızlı okuyabilmek için hangi stratejiler uygulanır ve ne kadar sürede işe yarar? Bu yazıda sizin için hızlı okuma tekniklerinin tüm detaylarını içeren kapsamlı ve önemli bilgiler sunacağız.

Gözle Hızlı Okuma Teknikleri

Kitap okurken ya da paragraf okurken herkesin farklı bir okuma biçimi vardır. Özellikle çoğu kişinin dudaklarıyla okuduğunu gözlemliyoruz. Ancak beynin okuma aktivitesini verimli bir şekilde yerine getirebilmesi için gözlerle okuma yapması gerekir. Sesli okuma yapıldığında da kısa sürede kişinin dikkati dağılabilir. Okuduğumuzu tam olarak anlamak için gözle okuma yapmanın önemini belirtmek gerekiyor.

Göz egzersizleri de hızlı okuma tekniklerinin kapsamında yer alan bir uygulamadır. Bu uygulamada metni soldan sağa doğru okumanız gerekir. Ancak bunu ilk kez yaptığınızda verim alamayabilirsiniz. Bir tür egzersiz olduğu için günlük olarak yapılması önemlidir. Hızlı okuma tekniğinde kullanılan göz egzersizlerinde önce en sağa sonrasında ise en sona bakılmalıdır. Sonra ise en üste ve en alta doğru bakarak bu egzersizi pratikleştirebilirsiniz.

Gözlerle okumak aslında hızlı okumanın bir tekniğidir. Gözlerinizle tarayarak okuyarak bir metni kısa süre içerisinde anlamanız mümkündür. Ancak öncesinde mutlaka okuma alışkanlığınızı kazanmanız gerekir. Özellikle de ana fikri anlamanızı sağlayacak bu yöntemle kısa sürede okuduğunuz metinle ilgili bilgileri alabilirsiniz. Dolayısıyla irdelemeniz gereken bir metin varsa bu yöntemi uygulamanız tavsiye edilir.

Sıkılmadan Okumayı Alışkanlık Haline Getirmek

Uzun süre boyunca kitap, dergi ya da makale alışkanlığına sahip değilseniz, bu normaldir. Çünkü günümüzde pek çok kişi uzun süre boyunca tek bir işi yaptığında sıkıldığını ve dikkatinin dağıldığını dile getirmektedir. Ancak kitap, dergi, makale ve benzeri faydalı yazılı materyalleri bir iş değil, alışkanlık haline getirmemiz gerekmektedir. Bunun için de sıkıldığınız kitap okuma eylemine mutlaka her gün eğilim göstermelisiniz.

Her ne kadar gün içinde kitap okuyorsanız bu bir alışkanlık haline gelecek ve artık sıkılmadan okumaya başladığınızı öğreneceksiniz. Kendinize bu konuda bir hedef koyabilirsiniz. Örneğin hiç kitap okuma alışkanlığınız yoksa günde 10 sayfa kitap okumayı bir hedef haline getirebilirsiniz. Beyin her gün yapılan aktivitelere alışarak bunu günlük bir rutin haline getirecektir. Dolayısıyla her gün 10 sayfa okuduğunuz zaman zaman geçtikçe fazlasını okumak istediğinizi fark edeceksiniz.

Önceden maksimum 15 ya da 20 dakikada okuduğunuz 10 sayfalık kitaplar kısa süre içerisinde 10 dakikaya düşmeye başlayacak. Sonrasında ise 5-7 dakikaya kadar bile düştüğünü görebilirsiniz. Bu hızı yakalamak ve alışkanlığı kazanmanız için dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Bu da bu aktiviteyi aksatmadan yerine getirmeye çalışmanız. Beyin kendini bu alanda ne kadar eğitirse ve pratik yaparsa o kadar çok alışkanlık kazanacaktır. Bu da sıkılmadan kitap okumanızı kolaylaştıran önemli bir stratejidir.

Görsel Çalışmalar Yapmak

Kitap okurken görsel çalışmalar yapmak demek kitaptaki karakterleri beyinde canlandırmaktır. Bu çalışmanın temel amacı algılama becerinizi geliştirmektir. Ne kadar okuyarak anlarsanız o kadar hızlı okuyabilirsiniz. Eğer bir kelime ya da bir cümle üzerinde duraksadığınızda kitap okuma hızınız düşer. Bu da okurken sıkılmanıza ve erkenden pes etmenize neden olur.

Peki görsel çalışmaya nereden ve nasıl başlamalısınız. Size bu konuda etkili ve eğlenceli bir ipucu tavsiyemiz var. Önce bir kağıt ve kalemi alarak üzerine 10 kelime yazarak bunları gözden geçirin. Beyninize yerleştirdiğinizden eminseniz bu kelimeleri zihninize getirmeye çalışın. Kelimelerden ne kadarını hatırlıyorsanız bunları göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu egzersizi günde birkaç kez yeterli ve etkili olacağı için bu alandaki gelişiminize katkıda bulunacaktır.

Doğru Kitap Okuma Alışkanlığını Kazanmak

Çoğu kitap okumayı sevmeyen kişiler genelde dikkat dağınıklığından ve çabuk sıkıldıklarından muzdariptirler. Ancak doğru kitap alışkanlığı kazanıldığında bu konudaki sitemlerden kurtulmak mümkündür. Peki doğru kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Doğru kitap okuma alışkanlığında en önemli unsur konsantrasyon yani odaklanmadır. Odaklanma bazı alanlarda yüksek verimlilikte sağlanırken bazı alanlarda da çabuk dağılabilmektedir.

Eğer verimli bir şekilde kitap okumaya karar verdiyseniz okuma alanınızda dikkat dağıtıcı nesnelerin olmaması gerekir. Bu nedenle dağınık bir odada ya da alanda kitap okumanız çok mümkün değildir. Öncesinde bu alanı düzenleyerek kitap okumaya başlayabilirsiniz. Bir diğer dikkat dağıtıcı unsur ise seslerdir. Çoğu kişi müzik eşliğinde kitap okuyabildiğini dile getirse de aslında verimli bir okumanın gerçekleşmediğini söylemek mümkündür.

Eğer bunları dikkate alıp uyguladıysanız kitap alışkanlığını en doğru ne şekilde alabileceğinizden bahsedebiliriz. İlgi alanınızı tanımanız kitap seçiminizde size yardımcı olacaktır. Böylece seçtiğiniz kitabı daha hızlı ve anlayarak bitirmeniz kolaylaşacaktır. Bu noktada dilerseniz ince bir kitapla başlayabilirsiniz, önemli olan kitabı verimli ve orta hızda bitirmenizdir.

İnce ve ilginizi çeken bir kitabı bir çırpıda bile bitirebilirsiniz. Ancak yine de bitiremeyeceğinizi düşünüyorsanız günlük sayfa belirleyebilirsiniz. Böylece önceki kitap okuma alışkanlığınızdan daha iyi sonuçlar aldığınızı gözlemleyeceksiniz. Bu da sizi motive edecek önemli bir adım olacaktır.

Hızlı Okuma Tekniklerinin Avantajları Nelerdir?

Hızlı okuma teknikleri eğitimi alındığında daha iyi bir verim sağlanabilmektedir. Günümüzde bu alanda hizmet veren eğitim kurumları vardır. Uzman eğitmenler bu konuda teknik bilgileri vermekle kalmaz aynı zamanda bol bol pratikler yapar. Böylece birçok konuda da hızlı okumanın avantajlarını görmüş olursunuz. Kısaca hızlı okuma tekniklerinin avantajlarından bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Paragraf soru çözümünde fayda sağlar, özellikle de süreyi verimli bir şekilde kullanmanızı destekler.
  • Kısa sürede okuyamadığınız makale, kitap ve benzeri yazılı içerikleri kısa sürede okumanızı kolaylaştırır.
  • Sadece zamandan kazanmanızı değil aynı zamanda okuma ve anlama becerinizi de en iyi şekilde geliştirmenizi sağlar.
  • Hızlı okuyarak anlama becerinizin gelişmesiyle en çok zorlandığınız alanlarda bile anlayarak okumanız sağlanır.
  • Hızlı ve anlayarak okuma tekniklerini öğrendiğiniz zaman dikkatinizin daha iyi toplandığını gözlemleyeceksiniz. Bu durum ayrıca sınavlarda da işinize yarayacak önemli unsurlardan biridir.
  • Hızlı okuma teknikleri sadece bir metni, paragrafı ya da kitabı anlamanızı kolaylaştırmaz aynı zamanda sınav sorularında istenen asıl cevabı da anlamanızı sağlar. Bu, matematik, fizik ve kimya gibi sayısal sorular için de geçerlidir.
  • Özellikle de sınavda pek çok adayın önüne geçmenizi sağlayan hızlı okuma teknikleri öğrenciler için oldukça avantajlıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında asıl etkili ve faydalı olacak olan mutlaka bu alanda eğitim alan kişilerden destek almaktır. Çünkü her derste yapılacak olan pratiklerle gelişiminizi daha iyi bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Sağlamış olduğu avantajlarıyla günümüzde pek çok kişi hızlı okuma teknikleri kursundan eğitim alarak gelişimine katkıda bulunmaktadır.

 

 

 

 

Bu duyuru 1.419 defa okundu.
13 Ocak 2023

Sizin için seçtiklerimiz

1.620,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 648.00TL ✕ 3 Taksit

1.620,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 648.00TL ✕ 3 Taksit

399,00 

Peşin Fiyattan Al
Aylık 159.60TL ✕ 3 Taksit