İşte En Etkili Hafıza Güçlendirme Teknikleri
Modern hayatta aldığımız sorumluluklar, aciliyeti olan işler ya da hep bir şeylere yetişmeye çalışma derken psikolojik olarak kaygıya maruz kalıyoruz. Sürekli stres altında olmak ve beynimizi ‘unutmamam gerek’ diye şartlamak aslında unutkanlığa neden oluyor. Hatta arkadaşlarımızla, ailemizle ya da yakın çevremizle sohbet etmeye başladığımızda 2 dakika önce bahsettiğimiz konuyu unutabiliyoruz. Dolayısıyla bu durumun sadece sizde görülmediğini hemen hemen herkeste görüldüğünü belirtmek isteriz.
Çabuk unutmak ise özellikle de sınava hazırlanan öğrencileri strese sokan bir durumdur. Peki çabuk unutmayla başa çıkmak mümkün mü? Bu sorunun cevabı elbette evet. Yapılan bazı çalışmaların sonucunda deneysel olarak etkili sonuçlar alınmış bazı teknikler yer alıyor. Bu teknikleri siz de denediğinizde etkili sonuçlar alacağınızı düşünüyoruz. İşte unutkanlığı en aza indirerek çalıştığınız konuları aklınızda tutmanız için etkili hafıza teknikleri!
Not Almak
Çok basit ve klişe olarak görülen not almak hafıza tekniklerinde yer alan önemli bir konudur. Konuştuğumuz sözcükler, okuduğumuz, dinlediğimiz ya da izlediğimiz içerikler hemen aklımızda kalmayabilir. Bunun için not almanın önemli bir alışkanlık olduğunu belirtmekte fayda var. Söz uçar yazı kalır sözüyle aslında not almanın önemini toplum olarak daha iyi bir şekilde anlıyoruz.
Not almak, günlük hayatınızdaki sorumluluklar tutun iş ya da eğitim hayatınıza kadar fayda sağlayacak bir yöntem. Eğer bir günde halletmeniz gereken bir iş varsa ve unutkanlıktan dolayı erteliyorsanız bunu ajanda kullanarak çözebilirsiniz. Hatta ajanda kullanmanıza da gerek yok. İsterseniz bir kağıda not alıp görebileceğiniz bir yere yapıştırabilirsiniz. Bunu iş ya da eğitim hayatınızda da uygulayabilirsiniz. Çok basit de olsa not alarak bir kenara yazmak ve sürekli onu görmek zihninize yerleşmesini sağlar. Bu nedenle bir süre sonra bakmasanız bile artık orada yazmış olduğunuz notları en kısa sürede hatırlayabilecekseniz. Bu nedenle not almayı hafızanızı güçlendirmeniz için uygulayabileceğiniz bir yöntem olarak benimsemenizi tavsiye ederiz.
Yüksek Sesle Konu Tekrarı Yapmak
Öncesinde çok iyi bir şekilde çalıştığınız konuyu muhtemelen 1 hafta sonra önemli kısımlarını unutmuş olacaksınız. Bu noktada konu tekrarı yaparken sadece içinizden okumak yeterli olmayabilir. Yüksek sesle sanki birine anlatıyormuş gibi konuyu tekrar ederseniz bilgilerin kalıcılığını zihninizde artırabilirsiniz. Bu yöntem eğitmenler ve psikologlar tarafından da önerilmektedir. Dolayısıyla çok önemli gördüğünüz bilgileri zihninize kaydetmek için sesli bir şekilde anlayarak okuyabilirsiniz.
Kaliteli Uyku Düzeni
Günlük rollerimizi yerine getirirken uyku çok büyük bir öneme sahiptir. Uykusuzken konsantrasyon eksikliği ve durgun bir ruh halinde olduğumuz için bazı detayları unutmuş olabilir. Özellikle de gece uykusunun oldukça kaliteli olduğunu ve sabaha dinç bir şekilde hazırladığını belirtmemiz gerekiyor. Dolayısıyla duru ve etkin bir beyinle çalıştığımız konuları ya da önemli işlerimizi halledebilmemiz için düzenli ve kaliteli bir uykuya ihtiyacımız vardır.
Eğer önemli bir sınava hazırlanıyorsanız uyumadan önce bir konu tekrarı yapabilir ve önemli gördüğünüz kısımları gözden geçirebilirsiniz. Beynimiz aslında uyurken de çalıştığı için bu bilgileri akılda tutmayı kolaylaştıracaktır. Böylece sabah uyandığınızda çalışmış ya da gözden geçirdiğiniz konuların zihninizde kaldığını gözlemleyeceksiniz.
Görsel Çalışmalar Yapmak
Çoğu uzmanın da önerdiği bir hafıza teknikliği olan görsel çalışma etkili bir yöntemdir. Bu çalışma son derece kolay olup hatırlamakta zorlandığınız yabancı dil kelimeler, terimler ya da bir konunun önemli detaylarını kısa sürede zihninize girmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bir kağıda renkli bir kalemle hatırlamak istediğiniz içerikleri yazmaktır. Yazdıktan sonra kağıda birkaç kez bakarak odaklanmalısınız.
Sonrasında kâğıda bakmadan yazılanları zihninize getirmeye çalışınca mutlaka en az bir tanesini hatırladığınızı göreceksiniz. Bu çalışmayı ikinci kez yaptığınızda hatırladıklarınız iki katına çıkacak ve birkaç kez daha yaptığınızda o an tamamen hatırladığınızı ve öğrendiğinizi anlayacaksınız. Bu çok etkili bir çalışma olduğu için özellikle de sınav adayları tarafından yapılması önerilmektedir. İhtiyaç duyduğunuz konularda bu çalışmayı belirli aralıklarla yapmanızı tavsiye ederiz. Beyin gördüğü bir nesneyi ve olayı kolay bir şekilde unutamadığı için görsel çalışmaların etkisi oldukça büyüktür. Bu nedenle görsel çalışma yapmanın bir hafıza güçlendirme tekniği olduğunu tekrardan hatırlatalım.
Düzenli ve Verimli Bir Şekilde Çalışmak
Eğer üzerinde çok fazla çalıştığınız konuyu iyi bir şekilde hatırlayamadığınızı düşünüyorsanız bu noktada belirli aralıklarla çalışmanızı tavsiye ederiz. Beyin hemen tüm bilgileri algılamada ve ayırt etmekte güçlük çekebilir. Dolayısıyla bilgileri ayrıştırmasını kolaylaştırmak için belirli seanslar halinde çalışmalar yapabilirsiniz. Bu, sadece eğitim değil aynı zaman iş hayatında da etkili bir yöntemdir.
Hatta çoğu okulda yapılan araştırmalar sonucunda bu unsuru destekleyen bazı gözlemler öne sürülmüştür. Sürekli ve çok çalışan öğrencilerin belirli aralıklarla verimli bir şekilde çalışan öğrencilere göre daha başarısız oldukları görülmüştür. Buradan bir kez daha anlıyoruz ki önemli olan çok çalışmak değil verimli bir şekilde çalışmaktır.
Gruplandırma ve Bağlantı Kurma
Ders çalışırken bazı konular sizin için çok karmaşık gelebilir ve üzerinde tekrar bile yapmaya üşenebilirsiniz. Bu noktada önemli hafıza tekniklerinden biri olan gruplandırma ve bağlantı kurma yöntemi devreye giriyor. Örneğin bir konuda baş harfi aynı olan kelimeleri bir gruba toplayabilir, benzer tarafta ya zıt tarafta olan detayları bir kenara not alabilirsiniz. Bu, bilgileri ayrıştıracağı için önemli bir tekniktir.
Ya da çalışmış olduğunuz konu üzerinde daha önce deneyimlediğiniz bir olayı ya da önceki konular arasında bir bağlantı kurabilirsiniz. Bağlantı kurmak kısa sürede beyninizde bilgilerin yer almasını sağlayan bir yöntemdir. Günümüzde derslerin haricinde de herhangi bir olayla karşılaştığımızda ya da farklı bir nesne gördüğümüzde otomatik tepkiler verebiliyoruz. Bu noktada nesneyi incelemek, bağlantı kurmak ve ne işe yaradığını tahmin etmek yaratıcılığı da artıran bir yöntemdir. Toparlayacak olursak konuda yer alan önemli detayları maddeleyerek, gruplandırarak ve benzeri ayırma yöntemleriyle algılayabilirsiniz.
Nimonik Yöntem Kullanmak
Nimonik yöntem daha çok ezber gerektiren kavramlar üzerinde uygulanabilen bir hafıza güçlendirme tekniğidir. Ezber yetenekleri çok kuvvetli olan insanlar bile bazı kavramları ezberlerken güçlük çekebilmektedir. Nimonik yöntemin ne işe yaradığından ve nasıl uygulandığından bahsetmek gerekirse kavramlar arasında bir çağrışım yapmak diyebiliriz.
Uzun bir cümleyi ya da kelimeyi ezberleyemiyorsanız bunun aklınızda kalması için bir çağrışım yapan kelimeyle örneklendirebilirsiniz. Hatta mizahi ve komik öğelerle çağrışım yaparsanız aklınızdaki kalıcılığı daha da artabilir. Beyninizde güçlü imaj ve sembollerle ezberlemeniz gereken kavramları kolay bir şekilde zihninize aktarabilirsiniz. Bu tekniğin zihinde kalıcılığı yüksek olduğu için günümüzde çoğu eğitmen tarafından da önerilen ve derste örneklerle uygulanan bir tekniktir.
Hafıza Oyunları Oynamak
Eğer eğlenceli bir şekilde hafıza güçlendirme egzersizleri yapmak isterseniz hafıza oyunlarını oynamanızı tavsiye ederiz. Bu, görsel hafızanızın gelişmesini sağlayacak olan önemli bir etkinliktir. Bu oyunlarda uzamsal, işitsel, görsel ve kısa süreli bellek yetilerinizin arttığını görecekseniz. Günde boş bir vaktinizi hafıza oyunlarına ayırabilirsiniz. Bu noktada hafıza güçlendirmek için önemli oyunlardan birinin de satranç olduğunu belirtebiliriz.