DGS Nedir? DGS’ye Nasıl Çalışılmalıdır?
Dikey Geçiş Sınavı olarak adlandırılan DGS, ön lisanstan mezun olan öğrencilerin lisans programına geçiş yapmalarını sağlayan bir sınavdır. Halk arasındaki tabiriyle de 2 yıl öğrenim görmüş öğrencilerin 4 yıla tamamlamak istediklerinde DGS’den geçmeleri gerekmektedir. 150 dakika süresi olan bu sınavda toplamda 120 soru bulunmaktadır. 60’ı Türkçe ve diğer 60’ı da matematikten oluştuğu için öğrenciler sadece iki dersten sorumludur.
DGS sorularının asıl amacı hem sözel hem de sayısal alandaki mantık yürütme kabiliyetlerini ölçmektir. Sorular her ön lisans programından mezun olan öğrencilerin cevaplayacağı şekilde hazırlanmış olup herkes aynı sınava girmektedir. Eğer siz de ön lisans programından mezun olduysanız ve lisans programında tamamlamak istiyorsanız DGS hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Hedefinizi belirlerken tamamlamak istediğiniz lisans bölümleri hakkında detaylı araştırma yapmalısınız. DGS’nin şartlarını ve kurallarını detaylı bir şekilde öğrenmek için ise Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunu incelemelisiniz. DGS çoğu öğrenciyi korkutan bir sınavmış gibi görünse de hedefine iyi bir şekilde tutunan ve düzenli ders çalışan öğrenciler için zorlamayan bir sınavdır. Eğer kararınızı net bir şekilde verdiyseniz bu konuda bir ders planı ve hangi derslere nasıl çalışmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu yazıda DGS’ye hazırlanırken hangi derslere nasıl çalışılması gerektiği hakkında bilgi verip motivasyonunuzu sağlamak için gerekli önerilerde bulunacağız.
DGS Sözel Alana Nasıl Çalışılmalıdır?
DGS’de 60 sorudan oluşan derslerden biri Türkçe olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçe konuları genel hatlarıyla paragraf, dilbilgisi, okuduğunu anlama, anladığını yorumlayabilme ve mantık kurabilme becerisini ölçmeye yöneliktir. Bu nedenle Türkçe ‘ye sözel mantık konusu da dahildir. DGS’deki Türkçe konularına detaylı bir şekilde bakabilir ve hatta ders planına başlamadan önce Türkçe seviyenizi ölçmek için bir deneme çözebilirsiniz. Böylece DGS Türkçe ‘de eksik olduğunuz konuları gözlemleyerek buna göre bir ders planı oluşturmanızı tavsiye ederiz.
Her ÖSYM sınavında olduğu gibi DGS’de de en çok çıkan Türkçe soruları paragraf ve cümlede anlam konularına dayanmaktadır. Öğrencilerin de bu dersteki en çok zorlandığı konuların bunlar olduğunu söyleyebiliriz. Eğer düzenli kitap okuyan biriyseniz paragraf ve cümlede anlam gibi konularda zorlanacağınızı düşünmüyoruz. Eğer kitap okuma alışkanlığınız yok ise paragrafta başarılı olmak için günde mutlaka belli bir vakit kitap okumalısınız.
Kitap okuma alışkanlığınız geliştikçe paragraf sorularında başarılı olma oranınız da gelişecektir. Bununla birlikte her gün süre tutarak paragraf soruları çözmelisiniz. Özellikle de farklı soru tiplerini görmek ve farklı kaynaklara yönelmek oldukça önemlidir. Paragraf kaynak seçimini ise bu konuda uzman olan kişilerle birlikte yapmanız daha faydalı olacaktır.
Paragrafta genelde bir konu anlatımlı kaynak üzerine çalışmak yerine direkt soruları çözmeye başlamanızı öneriyoruz. Ancak paragraf sorularını anlamakta güçlük çekiyorsanız konuya bakıp ardından örneklerini inceleyebilirsiniz. Sözel mantıkta ise soru çözmeden önce mutlaka konuları anlamanız gerekmektedir. Dolayısıyla DGS sözel mantık konularını ders planınıza ekleyerek günlere bölebilir ve üzerine yeteri kadar soru çözebilirsiniz.
Sözelde not tutmak son derece önemlidir. Özellikle de bu notlar sizin anladığınız şekilde kendi cümlelerinizden oluşuyorsa daha faydalı olacağını belirtmek isteriz. Çıkardığınız notları belli periyotlarda mutlaka tekrar etmeli ve eksikliklerinizin üzerinde durmalısınız. Sözelde bir diğer dikkat etmeniz gereken husus ise soruları süreyle çözmeniz gerektiğidir. DGS’de belirli bir süre verildiği için bu süreyi verimli kullanmak için ders çalışırken de alışkanlık haline getirmek sizin için faydalı olacaktır. Özellikle de paragraf ve Türkçe denemesi çözerken mutlaka süre kullanarak gerçek sınavdaymış gibi soruları çözmelisiniz.
DGS Sayısal Alana Nasıl Çalışılmalıdır?
Ortaokul, lise, üniversite, lisans, ön lisans kısacası tüm sınavlarda çıkan derslerden biri de matematiktir. 60 sorudan oluşan sayısalda matematik konuları da genelde liseden beri öğrencilerin aşina olduğu konulardandır. Bunlar temel kavramlar, obeb ve okek, denklem, eşitsizlikler, üslü sayılar, oran orantı, problemler ve olasılık gibi konulardan oluşmaktadır. Bu konulardan hangisinden bilgi eksikliğiniz olduğunu saptamak için mutlaka bir deneme çözmelisiniz. Böylece unuttuğunuz ya da anlayamadığınız matematik konularını tespit etmiş olacaksınız.
Matematiğin saatlerce konu çalışılacak bir ders olmadığını hatırlatalım. Bu derste eksik olduğunuz konuları gördükten sonra kısaca konuyu hatırlayıp üzerine bolca soru çözmelisiniz. Matematiği anlamanın ve kavramının en temel prensibi farklı kaynaklardan bolca soru çözmektir. Ancak bu konuda seviyenizi de göz ardı etmemelisiniz. Örneğin matematik seviyeniz çok iyi değilse zor ya da orta seviyedeki bir kaynaktan soru çözmemelisiniz. Zira karşınıza çıkan sorularda zorlanabilme ihtimaliniz olduğu için hevesiniz kaçabilir. Bu nedenle kendinize uygun olan bir matematik kaynağından soru çözmelisiniz.
Matematikte örnek soruların çözüldüğünü görmek de bir o kadar önemlidir. Dolayısıyla soru çözerken internet ya da özel kurum, öğretmen ve benzeri olanaklardan destek alabilirsiniz. Ayrıca çözemediğiniz soruları da mutlaka bir uzman kişiye çözdürmeli ve iyi bir şekilde anladığınızdan emin olmalısınız. DGS’de matematiğe elinizden geldiğince tüm özverinizi ortaya koyarak çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu sınavdaki matematik sorularını sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlardaki tüm kişiler cevaplama hakkına sahip olacak.
Bunun için ders planınıza her gün matematiği de eklemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca konuları uzun bir şekilde kağıtlara yazmak yerine işinize yarayacak formül kağıtları hazırlayabilirsiniz. Özellikle de soruları çözerken formül kağıtlarından yararlanmanız oldukça faydalı olacaktır. Bununla birlikte her mutlaka en az 2 tane deneme çözmelisiniz. Böylece matematikte hangi düzeyde olduğunuzu ve çalışmalarınızın faydalı olup olmadığını gözlemlemiş olacaksınız.
DGS sayısal alandaki derslerden biri de geometridir. Ancak matematik konularında ilerleme katettikten sonra geometriye çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü geometride konu sayısı az olduğu için matematik konularını bitirmeye yakın ya da bitirdikten sonra çalışmak daha kolay olacaktır. Aynı zamanda geometri ile de aklınız karışmamış olacaktır. Bu ders için önerilen bir diğer yöntem ise konuları ezberlemek yerine örnek soruları görmek ve öğrenilen konuyu soru üzerinde uygulamaktır. Böylece daha akılda kalıcı olacak ve konuları daha iyi bir şekilde anlamış olacaksınız.
DGS’ye Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
DGS önemli bir sınav olduğu için hazırlanma sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar söz konusudur. Özellikle günlük rutininizi bu sınava yönelik oluşturmalı ve verimli çalışma sürecine hazır olmalısınız. Bununla birlikte DGS’ye hazırlanırken dikkat etmeniz gereken diğer unsurlar aşağıda maddeler halinde verilmiştir:
- Sözel ya da sayısal fark etmeksizin her iki alanda da bilgi eksikliğinizin en fazla olduğu konulara mutlaka yönelmelisiniz. Sınav süresi yaklaştıkça stresiniz artabilir, bu da konuları anlamanızı zorlaştırabilir.
- Her sınavda başarıyı sağlayan en önemli iki unsur vardır: irade ve disiplin. İrade ve disiplininizi bir kez inşa ettiğiniz zaman sınavın sonuna kadar sürdüreceğinizi söyleyebiliriz. Bunun için hedeflerinizi göz önünde bulundurup kendinizi motive etmeli ve çalışmak istemediğiniz konuların başına mutlaka geçmelisiniz. Bu, belli bir süre sonra bir alışkanlık haline gelecek ve başarınızı artıracak.
- Ders planınızı iyi bir şekilde uygulayabilmek için iyi bir uyku kalitenizin olması gerekir. Bu nedenle enerjinizi sağlayacak ve temiz bir zihinle konu çalışmaya hazırlayacak unsurlardan biri düzenli ve kaliteli bir uykudur.
- Uykunun önemli olduğu kadar beslenme de çok önemlidir. Yetersiz ya da aşırı beslenme günlük rutinlerinizi değiştirebilir. Bununla birlikte ders çalışmanızı da oldukça etkileyecektir.
- Ders çalışma düzeninizi mutlaka ayarlamalısınız. Çok fazla ders çalışmanın bir başarı getirmeyeceğini hatırlatalım. Önemli olan çok değil verimli bir şekilde çalışmaktır. Bu nedenle molalar vererek verimli bir şekilde ders çalışmalısınız.
- Motivasyonunuzu sağlayacak olan güzel alışkanlıklardan biri de kendinizi ödüllendirmektir. Verimli bir dersin ardından sizi mutlu edecek aktiviteler yapabilirsiniz.
- Sınava hazırlanırken uzman kişilerden mutlaka yardım almalısınız.
- Soru ya da deneme çözerken süre konusunda hassasiyet göstermelisiniz.